Ostatnio przeglądane
Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica...
Nowy produkt
Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) to wyjątkowa roślina, która, dzięki swoim właściwościom leczniczym, od wieków znajduje ...
NANGA
100 G
Środek spożywczy ogólnego spożycia
NAN/POK/100
Wysyłka: Brak produktu
Data dostępności: 2017-05-25
Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) to wyjątkowa roślina, która, dzięki swoim właściwościom leczniczym, od wieków znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Pokrzywa zwyczajna rośnie dziko praktycznie wszędzie – w lasach, ogrodach, zaroślach, na polanach, przydrożach i pastwiskach. Z tego powodu przez niektórych jest uważana za chwast, jednak w rzeczywistości pokrzywa to roślina o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Surowcem leczniczym pokrzywy są liście pokrzywy (Folium Urticae), które zbiera się od czerwca do września. W lecznictwie wykorzystuje się także korzenie pokrzywy (Radix Urticae), które wykopuje się jesienią lub wczesną wiosną i suszy w temperaturze do 40 st. C. Pokrzywa właściwości zdrowotne: pokrzywa jest bogata w witaminy A, K, B2, C, a także zwiera minerały (m.in. magnez, wapń, siarkę, żelazo) oraz kwasy organiczne, garbniki, fitosterole i wiele innych substancji. Dzięki temu pokrzywa ma właściwości lecznicze i jest traktowana jak panaceum na wiele dolegliwości.
Wielkość opakowania: | 100g | |
Wielkość porcji: | 2g | |
Ilość porcji w opakowaniu: | 50 | |
Wartość odżywcza | w 100g | %RWS |
Wartość energetyczna: | 0 kJ / 0 kcal | |
Tłuszcz | 0 g | |
Węglowodany | 0 g | |
Białko | 0 g | |
Sól | 0 mg |
% RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Liść pokrzywy 100%.
1-2 łyżeczki ziela zalać wrzącą wodą i parzyć przez 10-15 minut pod przykryciem.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Data minimalnej trwałości i numer partii znajduje się na spodzie opakowania.
Copyright © 2017 fitshop.pl, Wszelkie prawa zastrzeżone. | Optygizer | dj piotrków