Czy zdarzyło Ci się, że zacząłeś przygotowywać się do sezonu letniego, ale nie był zadowolony ze swojej wagi? Zdrowe...

Brak dostawców
Czy zdarzyło Ci się, że zacząłeś przygotowywać się do sezonu letniego, ale nie był zadowolony ze swojej wagi? Zdrowe...
Ashwagandha jest rośliną znaną od wieków w medycynie ajurwedyjskiej jako skuteczny środek wspomagający organizm w...
W dzisiejszych czasach wiele osób dba o swoją sylwetkę i kondycję. Kulturyści i osoby, które regularnie trenują...
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, to dokłanie cztery organiczne związki chemiczne, niezbędne dla funkcjonowania...
Probiotyk, to preparat zawierający w swoim składzie bakterie probiotyczne, tj. korzystne z punktu widzenia naszego...
Na pewno nie raz, każdy z nas, bądź to z własnej woli, bądź będąc zmuszonym przez różne czynniki zdrowotne, korzystał...
Polityka Prywatności
Regulamin Sklepu
Zwrot Towaru
Kwasy omega 3 trójglicerydy czy estry?
Różnica między
trójglicerydami, a estrami kwasów omega wynika z ich struktury chemicznej i
biodostępności, co wpływa na sposób w jaki organizm je przyswaja i
wykorzystuje.
Wybór
odpowiedniej formy suplementacji kwasów omega-3 (TG czy EE) zależy od
indywidualnych potrzeb, ceny i dostępności surowca. Trójglicerydy to Naturalna
forma, lepiej przyswajalna o wysokiej biodostępność, ale droższa i mniej
dostępna na rynku. Estry etylowe to przetworzona forma (bardziej dostępna i
popularna na rynku), chętnie stosowana ze względu na możliwość uzyskania
wysokiej koncentracji kwasów
omega-3.
Trójglicerydy (TG)
Trójglicerydy to
związki, w których trzy cząsteczki kwasów tłuszczowych (np. omega-3) są
przyłączone do jednej cząsteczki glicerolu. Występują naturalnie w większości
tłuszczów i olejów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (np. w rybach).
Trójglicerydy są dobrze rozpoznawane przez enzymy trawienne (lipazy), dlatego
ich przyswajanie przez organizm jest bardzo skuteczne. Po trawieniu kwasy
tłuszczowe są uwalniane z glicerolu, co pozwala na ich wykorzystanie jako źródło
energii lub materiał
budulcowy.
Aliness Fish Omega-3
Trójglicerydy to źródło kwasów
omega-3, w przystępnej formie miękkich kapsułek. Głównym składnikiem produktu
jest wysokiej jakości olej rybi, który charakteryzuje się wysoką koncentracją
kwasów
Omega-3: EPA (kwas
eikozapentaenowy) i DHA (kwas
dokozaheksaenowy)
w postaci
trójglicerydów.
Każda
kapsułka Fish Omega-3
Trójglicerydy dostarcza aż 300
mg niezbędnych
kwasów
omega-3, w tym 180 mg
EPA oraz 120 mg
DHA.
Czym są kwasy
omega-3?
Kwasy OMEGA-3 to wspólna nazwa dla grupy związków należących do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Kwasy OMEGA-3 są…
NIEZBĘDNE – ponieważ w
przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, organizm nie
jest
w stanie sam ich
wytwarzać, a są potrzebne na wielu poziomach jego funkcjonowania. Dlatego muszą
być dostarczane w odpowiednich ilościach w
pożywieniu.
NIENASYCONE – co oznacza że w
cząsteczkach tych kwasów znajduje co najmniej jedno podwójne wiązanie pomiędzy
atomami węgla w łańcuchu węglowym. Przyrostek ‘3’ oznacza natomiast, że ostatnie
takie wiązanie podwójne znajduje się przy trzecim atomie węgla od końca
łańcucha.
Trzy główne kwasy OMEGA-3, które odgrywają najważniejszą rolę w zdrowym odżywianiu, to: ALA, EPA, DHA
OMEGA-3 czy
OMEGA-6?
Dostarczanie zarówno
kwasów omega-3 jak i omega-6 jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania
organizmu jednak, ze względu na to że w organizmie człowieka przemiany kwasów
tłuszczowych z rodziny n-3 (omega 3) i n-6 (omega 6) uzależnione są od tych
samych enzymów, istotne jest aby zachować ich odpowiedni stosunek w diecie.
Nadmierna przewaga w diecie kwasu linolowego (prekursora rodziny
n-6) hamuje syntezę EPA i DHA (rodzina n-3) i pogłębia ich wtórny
niedobór. Optymalny stosunek omega-3 do omega-6 to
1:4-5.
W codziennej diecie przeciętnego Europejczyka proporcja znacznie różni się od tej prawidłowej i wynosi 1:15-20 dlatego w wielu przypadkach wskazana jest suplementacja kwasów omega-3.
Kwasy tłuszczowe
Omega-3 (DHA i EPA) mają korzystny wpływ na zdrowie, a ich suplementacja jest
zalecana dla osób w każdym etapie życia
:
DHA i EPA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca*
DHA pomaga utrzymać prawidłowe widzenie**
DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji mózgu**
*korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
**korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie.
Skład:
W 1
kapsułce
Olej rybi – 1000
mg
w tym:
EPA – 180 mg
DHA 120
mg
Składniki:
olej rybi (18% EPA/12%DHA),
składniki otoczki: żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć - glicerol,
woda.
Zalecana porcja do
spożycia w ciągu
dnia:
1 kapsułka, dwa razy
dziennie. Najlepiej przyjmować podczas posiłków. Nie przekraczać zalecanej
porcji do spożycia w ciągu
dnia.
Produkt nie może
być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zaleca się
stosowanie zbilansowanej diety i zdrowego trybu
życia.
Warunki
przechowywania:
Przechowywać w
temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed
wilgocią.
Indeks: NOR/ULTOME/60/KAP/
Marka: NORDIC NATURALS
Indeks: CRL/SPOMEGM/130/KAP/
Marka: CARLSON LABS
Indeks: FOR/KRYL/590/60KAP/
Marka: FOREST VITAMIN
Indeks: NOR/ULTOME/120/KAP/
Marka: NORDIC NATURALS
Indeks: NOR/DHAXTR/60//TRU
Marka: NORDIC NATURALS
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Napisz swoją opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana